Prenumerera på
+ Magasin

Prenumerera på magasinet

Fyra gånger per år får du vårt
magasin direkt till din e-post.
Namn

E-postadress

ChampagneBröllop, nyår och jubileum av olika de slag. Champagne är ett givet inslag och en säker stämningshöjare vid olika tillställningar. I Sverige har drycken med de friska bubblorna en lång tradition som det som serveras vid speciella tillfällen. Oftast till fördrink eller välkomstdrink och mer sällan i samband med mat.

Några klassiska maträtter som ändå passar till champagnen är sparris, fågel, brieost och skaldjur. Den större plånboken kan hugga in på läckerheter som anklever, tryffel, rysk kaviar och ostron. Men det mest klassiska måste ju ändå vara de färska jordgubbarna!

Till förrätt passar en lätt och frisk blanc de blancs med skaldjur eller en tunn skiva lax. Ju lättare tilltugg man serverar destå yngre och lättare champagne. Till mustiga rätter som till exempel soppor passar en mer mogen champagne bättre. Även till friska och syrliga desserter passar en mognare variant eller kanske ett sötare alternativ.

Tips på champagne
Selma Spas källarmästare Tobias Isaksson tipsar om tre champagner för olika ändamål.

Castellane Brut (nr 7557)
Beskrivning: Ljusgul färg. Frisk, aromatisk, lätt brödig doft med inslag av gula äpplen och citrus. Torr, frisk och fruktig smak, med rund brödighet och inslag av rosa grape, äpple samt avslutande mineraltoner.
Pris: 239:-

Nicolas Feuillatte Champagne (nr 88946)
Uttal: [nickålá föjjátt]. Karaktär: Vinet är gult, mot halm. Finstämd doft mot kaprifol/apelsinblom och gula äpplen med en lätt ton av citrus och mandel. Bra mousse, frisk och god med fina syror och lätt, elegant eftersmak.
Pris: 299:-

Nicolas Feuillatte Rosé Brut NV (nr 88944)
Karaktär: Vackert gnistrande blek laxrosa. Direkt doft med inslag av hallon och röda vinbär. Fin mousse, läskande lätt och trevlig rosé med frukt mot odlade hallon och bigarråer, god eftersmak med drag av hallon och tranbär men utan aggressivitet, aningen liten rökig eftersmak.
Pris: 389:-

Framställning
Champagne är inte bara en dryck utan även namnet på det distrikt i Frankrike där den tillverkas. Endast mousserande vin från detta distrikt, cirka tio mil norr om Paris, och framställts enligt "Méthode Champenoise" får kallas för Champagne. Med sparsam värme och sol ligger området precis på gränsen till vinrankans växtzon. Detta, i samband med en mineralrik kritgrund, ger champagnen dess kraftiga syra och karakteristiska smak.

"Méthode Champenoise" innebär att man först tar fram ett vanligt vin. När vinet hälls på butelj startar man en andra jäsning. Under minst 18 månader lagras sedan flaskorna och bubblorna skapas. Innan försäljning tas järstfällningen ut ur flaskan och dosage, en söt vätska, fylls på för att ge champagnen olika mycket sötma.

Tre olika druvor används vid framställningen, enskilt eller i olika blandningar. Chardonnay är en grön druva som ensamt ger champagne kallad blanc de blanc.
Pinot Noir och Pinot Meunier är blå druvor som ger blanc de noirs. Champagne förekommer i olika nyanser från gul och ljust grön till rosa rosévin. Roséchampagnen framställs genom att blanda en färdig champagne med ett stilla rött vin.

Heidi Rovén

Nytt år - nya möjligheter för din hälsa!

Fortsätt att önska fast tomten har åkt, och uppfyll själv det du drömmer om: en starkare rygg, renare kropp, minskad storlek eller ett sinne i balans. Ingen önskan är för stor eller omöjlig när det gäller vår hälsa. Nu är dessutom den perfekta tiden att börja resan mot förändring!   Läs mer »

Fem favoriter

2010-06-22 Selma Spa har ett av nordens största behandlingsutbud. Alla terapeuter är specialutbildade inom sina respektive områden och skräddarsyr innehållet för att gästen ska få en så njutbar och effektiv behandling som möj ... Läs mer »
Hemsida: www.selmaspa.se
Telefon: 0565-166 00
Adress: Selma Spa+, Box 500, 686 28 Sunne
Ansvarig utgivare: Anders Pertun
Redaktionell produktion: Oscar Kumlin
Webbproduktion: Impera Kommunikation