Prenumerera på
+ Magasin

Prenumerera på magasinet

Fyra gånger per år får du vårt
magasin direkt till din e-post.
Namn

E-postadress

Naturen och den viktiga vilan.Vill du ha längre semester? Spadrottningen och tillika Wellnessgurun Heidi Rovén kommer här med några tips hur känslan kan sitta kvar.

Tillbaka från semestern? Eller har du kanske inte haft din sommarledighet ännu? Att ta tid för rekreation är en viktig investering i den egna hälsan för att orka. När vi lämnar alla måste-tankar och vårt jobb därhän får hjärnan välbehövlig vila. Då får de inre batterierna en chans att laddas. När det är dags att återgå till vardagens plikter har vi en ny energidepå att ta av som ger oss kraft att orka. Men hur länge bör man vara ledig för att det ska ge effekt, och spelar det någon roll vad man ägnar sig åt?

Förr ansågs det vara viktigt med lång sammanhängande ledighet. Idag är forskarna inte lika ense. Har man tagit ut all ledighet och just avslutat sin semester kan dessutom ångesten sätta in; nu är det ett helt år till nästa gång! Holländska Jessica de Bloom är en av de som har forskat om semester och ledighet. Hon har kommit fram till att det går lika bra att ta flera kortare semestrar utspridda över året för att må bra. Och det finns fler knep att ta till. Börja jobba mitt i veckan, smita lite tidigare för att njuta av de härliga augustikvällarna, eller ta en långhelg då och då för att vila upp sig.

En annan snubbeltråd är pressen många kan känna över att ha något spännande att berätta om vid jobbfikat när den självklara frågan går laget runt; "vad gjorde du på semestern?". Men kropp och själ är lika glada för total sysslolöshet. Att efterapa Kronblom och ligga på sofflocket eller att ägna sig åt vilsam kontemplation ett par veckor i hängmattan är alltså inte alls fel. Men så länge semesterresan eller aktivitetslusten har en upprinnelse i en själv behöver det inte heller motverka vilan, huvudsaken är att man gör något man tycker om.

Vad man än ägnar sig åt på sin semester, spelar naturen en viktig roll för hjärnans återhämtning. I naturen behöver hjärnan inte reagera aktivt på samma sätt eller ta beslut inför de olika sinnesintrycken som i en hektisk stadsmiljö. Dessutom menar vissa forskare att hjärnan mår bra när ögat får möjlighet att vila blicken över ett öppet landskap, istället för att ständigt möta korta avstånd som mot husväggarna i en stad.

Känns det som om semestern tog slut för snabbt eller innehöll för lite tid i naturen, misströsta inte. Kroppen kan återhämta sig relativt snabbt bara man ger den chansen. Hemma kan det vara svårt att ägna sig åt ingenting, men kanske kan en helg på spa ge vilan du behöver. Njut då av en skön sovmorgon, en god och näringsrik frukost, endorfinkicken när kroppens muskler fått anstränga sig under ett träningspass och avsluta med en härlig bastustund. Och glöm inte att ta den där långpromenaden i skogen, det kommer din hjärna att tacka dig för!

/Heidi Rovén

Tidigare krönikor
9 januari 2012   |   Nytt år - nya möjligheter för din hälsa!
6 december 2010   |   Så gör du december till en njutningens tid
23 augusti 2010   |   En dag på golfbanan
9 juli 2010   |   En solhälsning
Heidi Rovén

Nytt år - nya möjligheter för din hälsa!

Fortsätt att önska fast tomten har åkt, och uppfyll själv det du drömmer om: en starkare rygg, renare kropp, minskad storlek eller ett sinne i balans. Ingen önskan är för stor eller omöjlig när det gäller vår hälsa. Nu är dessutom den perfekta tiden att börja resan mot förändring!   Läs mer »
Hemsida: www.selmaspa.se
Telefon: 0565-166 00
Adress: Selma Spa+, Box 500, 686 28 Sunne
Ansvarig utgivare: Anders Pertun
Redaktionell produktion: Oscar Kumlin
Webbproduktion: Impera Kommunikation